wskażnik protrombinowy

PrzystanekLegnica

Temat: Wyniki krwi
Witam Wszystkich! Tydzień temu robiłam badania krwi, ale okazuje sie, że mojego lekarza nie będzie jeszcze przez 3 tygodnie, więc postanowiłam poprosić o interpretację wyników, bo coś mi się zdaje, że nie są ok. kobieta, lat 25, przez ostatnie 3 miesiące leczono mnie Clexane 80mg (raz dziennie) i od 4 tygodni Warfin 5 mg (raz dziennie 1) wyniki koagulologii czas protrombinowy 28, 8 INR 2, 67 wskaźnik protrombinowy 44 Będę wdzięczna za pomoc w odczytaniu.Za ew. błędy przepraszam - nie znam się na słownictwie med.;)
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48



Temat: interpretacja wyników
witam bardzo proszę o interpretację wyniki układu krzepnięcia -czas protrombinowy 11 - sek(10.4 -15.6) - wskaźnik protrombinowy 101.8 % (80-120) - czas kaolinowo-kefalinowy 41.3 sek(23-35.3)!! rozumiem że czas kaolinowo-kefalinowy jest za długi, ale co to może oznaczać w połączeniu zinnymi moimi wynikami: przeciwciała przeciwjądrowe: 1:100 antykardiolipidowe- w normie TSH- w normie PCO, nadwaga, 2 poronienia 6 i 9 tydzień, czy powinnam zrobić jeszcze jakieś dodatkowe badania (robiłam: LH, TSH, 17OHP, FSH, PROGESTERON,...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=56613


Temat: wyniki badań przed invitro - prosze o pomoc
Byliśmy z męzem w laboratorium on zrobił swoje badanka (anty HBs, WR, anty HCV, HIV i BBs) a ja odebrałam swoje wyniki i jestem strasznie spanikowana bo nic nie rozumiem. Czy mógłby Pan napisać słówko - czy jest się czym martwić czy mogę byc spokojna Alat 15,3 U/l Aspat 17,4 U/L Biało całkowite 7,6 g/dL Glukoza 93 mg/dl T3 123 ng/dl T4 9,62 ug/dl Estradiol w 11 dc 25,70 pg/ml Prolaktyna w 11 dc 9,98 ng/ml APTT 25,9 PT 103 ( wskaźnik protrombinowy) 0,97 (INR) Toksoplazmoza IgM 0,03 - negatywny, IgG poniżej 5 Różyczka IgM 0,29 (negatywny), IgG 50,50 - wynik pozytywny - co to znaczy? że przechodziłam różyczkę czy że jestem chora? CMV IgM 0,68, wynik w surowicy 76,0 ???? VDRL (to chyba jest inaczej WR) ujemny morfologia - chyba ok według norm podanych obok TSH 1,92 ulU/mL HIV - ujemny HBS antygen - ujemny Anty HCV 0.31 S/CO - ujemny Anty HBS 108 mlU/ml (norma jest od 3...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=42267


Temat: badania immunologiczne
...w reakcji z limfocytami partnera nie wykryto przeciwcial limfocytotoksycznych (LCT-ujemny) przeciwcial przeciw antygenom lozyska (APA) nie wykryto (-) p cial przeciwjadrowych (ANA)nie wykryto (-) test CBA Interferon 432,4 pg/ml czynnik martwicy nowotwotu 599,3 pg/ml interleukina- 10 2674,2 pg/ml interleukina- 5 71,7 pg/ml interleukina- 4 86,2 pg/ml interleukina -2 70,8 obok w ramce jest podany przedzial 20-5000 pg/ml (to chyba norma?) APTT 39 s (N 29-43 s) wskaznik protrombinowy 80% (N 80-120 %) INR 1,19 (N 0,9-1,3) jeszcze limfocyty z takimi wykresikami. nie wiem co jest wazne w tym wyniku, bo jest tu sporo roznych wartosci, ale na tym wyniku zadna wartosc nie wychodzi poza skale wykresow (troche zamieszlam) Czy moze Pan mi wyjasnic, ktory z tych wynikow jest nieprawidlowy i czy sluszna jest diagnoza "zespol antykardiolipinowy"? Moze to jeszcze cos innego? No cóz z wyników nie specjalnie wynika...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=6457


Temat: Niedoczynność tarczycy a zimne stopy i otyłość
...w Warszawie na Spartańskiej. Trzeba ustalić stan faktyczny jesli hormony są ok a jednak problem wystepuje nasila się .Czy masz takie sine ,trupie palce,mrowienie ,czy to np też dotyczy nosa,czy musisz długo rozgrzewać palce jak wejdziesz z zimna do ciepłego mieszkania,czy to dotyczy tez palców u stóp? Czy w rodzinie były problemy z ch.krażęnia lub Ty cierpisz na takowe,trzeba zrobic podstawowe badania z panelu krążenie krwi np czas protrombinowy wskaźnik protrombinowy INR Ratio APTT APTT[prywatnie nawet te badania nie są droższe niż 10zł za każde] Prywatnie kapilaroskopię robia [jak się zapłaci] ,można też chyba ze skierowaniem iśc tam ,jak sie płaci to cena około 43zł w Szpitalu klinicznym Dzieciątka JEZUS,Centrum leczenia obrażeń,Klinika Dermatologiczna na Lindleya4 W Warszawie,wystarczy z biura numerów namiary uzyskac tel na rejestrację i dopytać ,jak to jest w innych...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6798


Temat: Anestezjologia cz 1
...228. Nie stanowi elementu krążenia pozaustrojowego: a) Oksygenator b) Kontrpulsacja wewnątrzaortalna c) Filtry d) Wymiennik ciepła 229. Podczas wszywania pomostów aortalno – wieńcowego używa się: a) Standardowych narzędzi chirurgicznych b) Narzędzi mikrochirurgicznych c) Trokarów d) Żadna odpowiedź nie jest poprawna 230. Po zabiegu wszczepienia mechanicznej zastawki należy systematycznie kontrolować: a) INR/ wskaźnik protrombinowy b) Morfologię c) Poziom kreatyniny oraz mocznika w surowicy d) Poziom glukozy w surowicy krwi żylnej 231. Przed zabiegiem kardiochirurgicznym należy: a) Wygolić skórę operowanego pola zaraz po przyjęciu chorego na oddział b) Wygolić skórę operowanego pola tuż przed zabiegiem c) Nie wolno golić skóry pola operowanego d) Skórę golimy tylko u chorych operowanych z powodu nabytych wad serca 232. Po zabiegach...
Źródło: forum-pielegniarek.pl/viewtopic.php?t=581


Temat: ciąza bliźniacza obumarła jakie badania
wskaźnik protrombinowy wyszedl 58% , INR 1,13 , OB po godzinie 11mm, gorna granica a jeszcze pol roku temu 4mm, a te badania zrobilam 2 tyg po lyzeczkowaniu, czy to moze swiadczyc o zespole antyfosfilipidowym? Clexane stosowalam od punkcji przez 14 dni potem juz nie, dziekuję za odpowiedz, jeszcze pol roku temu OB po godiznie wynoislo 4mm,
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=60826


Temat: Kierowanie pacjentów na rezonans
...28.miano antystreptolizyn O (ASO); 29.hormon tyreotropowy (TSH); 30.antygen HBs-AgHBs; 31.VDRL 3. Badania moczu: 1.ogólne badanie moczu z oceną mikroskopową osadu; 2.ilościowe oznaczanie białka; 3.ilościowe oznaczanie glukozy; 4.ilościowe oznaczanie wapnia; 5.ilościowe oznaczanie amylazy. 4. Badania kału: 1.badanie ogólne; 2.pasożyty; 3.krew utajona - metodą immunochemiczną. 5. Badania układu krzepnięcia: 1. wskaźnik protrombinowy (INR); 2.czas kaolinowo-kefalinowy (APTT); 3.fibrynogen. 6. Badania mikrobiologiczne: 1.posiew moczu z antybiogramem; 2.posiew wymazu z gardła; 3.ogólny posiew kału w kierunku pałeczek Salmonella; Shigella; 4.białko C-reaktywne (CRP). 7. Badanie elektrokardiograficzne (EKG) w spoczynku. 8. Badanie ultrasonograficzne (USG) jamy brzusznej. 9. Zdjęcia radiologiczne: 1.zdjęcie klatki piersiowej...
Źródło: forum.nfz-wroclaw.pl/index.php?showtopic=4583


Temat: bardzo wazne pytanie do heparynówek!
Niewiem czy dobrze trafiłam i czy uzyskam jakąś odpowiedz ale zaryzykuje Odebrałam wyniki na krzepliwość krwi i są one takie PT czas protrombinowy 15,9 sek wskażnik protrombinowy 82% norma 85-115% INR 1,3 norma 0,8-1,2 APTT cas koalinowo-kefalinowy 25,9 sek norma 30-40 RATIO 0,86 norma 0,8-1,2 Co te wyniki oznaczają w sytuacji gdy jestem po trzech poronieniach.Czy są dobre czy nie bardzo.Będę wdzięczna za każdą pomoc.Pozdrawiam was.
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=26469


Temat: Cytomegalia u mnie byla
No tak odebralam dzis wyniki badan........... Toxo - jak zwykle wszystko ujemne Cytomegalia CMV: IgM - ujemne IgG - 20 ( norma <4 ) Pozostale wyniki wczesniej watpliwe lub przekroczone APTT - 34,6s ( norma 25 - 36 s ) HURA nie mam nadkrzepliwosci!!!!! Ratio APTT - 1,08s ( norma 0,85 - 1,20 ) poprawilam bo bylo 1,8 Czas tromboplastynowy - 13,5s Wskaznik protrombinowy 104% ( norma 80 - 120% ) INR - 0,96 (norma 0,85-1,20 ) A beta hcg - 0,22 czyli dobrze mi sie macica wyczyscila nie mam pozostalosci lozyska Wiec chyba ogromny kamien z serca mi spadl, o jeju zobaczymy co lekarka powie na to - wizyte mam 9 lipca wiec jeszcze musze troszke popczekac Mysia
Źródło: mamo-tato.pl/phpbb3/viewtopic.php?t=6512


Temat: Antykoncepcja a wątroba i układ krzepnięcia
...tak, to wykonanie jakich badań krwi trzeba zlecić? Chodzi o to, że chodzę do prywatnego laboratorium i fajnie by było, gdybym wiedziała o co poprosić =) Bo nie znam się na tych dziwnych skrótach i oznaczeniach. Witam!! Zaraz mnie krew zaleje!!! Tyle lat i nawet podstawowych badań nie?Sorry zwiewałabym od takie dr gdzie pieprz rośnie ,zwłaszcza że to nie są drogie badania!!!! a więc układ krzepnięcia: APTT{czas kaolinowo-kefalinowy} Ratio APTT wskaźnik protrombinowy INR czas protrombinowy dobrze byłoby spr sobie TSH{tarczyca}--ja wszystkich uczulam raz na rok spr sobie choćby to podstawowe badanie a jak w rodzinie sa różne "schody "czyli choroby tarczycy i to z autoagresji czyli GB i Hashimoto robić sobie cały panel TSH ft4 usg tarczycy przeciwciała TG i TPO Wątroba: transaminaza GOT/AST transaminaza GPT/ALT ogólna morfologia glukoza badanie moczu m.in raz na rok spr sobie...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=7393


Temat: Stop na 6 miesięcy
...będzie najprzyjemniejsze znowu u dr. Rokickiego ..ach.... 4. przeciwciała antykardiolipidowe - to juz z góry było wiadome ale teraz mam za darmo!!!! 5. APTT - ciemnota jestem i tyle w szpitalu w listopadzie po pierwszym poronieniu juz mi to zrobili i było przekroczone i nikt na to nie zwrócił uwagi - I JA TEŻ!!!! więc mam powtórzyć badanie - równiez za darmo 6. Coś nowego albo coś co juz znam tylko skrót brzmi obco - INR - jak znajde to dopisze co to jest 7. wskaźnik protrombinowy I co myślicie, że to koniec - wcale nieeeeee: 8. cytomegalia ( IgG i IgM ) wrrrrrrrr 9. Toksoplazmoza ( IgG i IgM ) wiadomo dlaczego - taki juz mój los weterynarki 10. Ale teraz totalny szok i zaskoczenie, jeszcze raz mam zrobic HCG a to dlatego aby sprawdzić czy cały trofoblast mi zszedł po ostatniej ciąży , bo jeśli macica nie oczysciła się całkowicie to te resztki ulegaja nowotworzeniu.....oooo, strasznie to brzmi...
Źródło: mamo-tato.pl/phpbb3/viewtopic.php?t=6237


Temat: badania immunologiczne
...partnera nie wykryto przeciwcial limfocytotoksycznych (LCT-ujemny) przeciwcial przeciw antygenom lozyska (APA) nie wykryto (-) p cial przeciwjadrowych (ANA)nie wykryto (-) test CBA Interferon 432,4 pg/ml czynnik martwicy nowotwotu 599,3 pg/ml interleukina- 10 2674,2 pg/ml interleukina- 5 71,7 pg/ml interleukina- 4 86,2 pg/ml interleukina -2 70,8 obok w ramce jest podany przedzial 20-5000 pg/ml (to chyba norma?) APTT 39 s (N 29-43 s) wskaznik protrombinowy 80% (N 80-120 %) INR 1,19 (N 0,9-1,3) jeszcze limfocyty z takimi wykresikami. nie wiem co jest wazne w tym wyniku, bo jest tu sporo roznych wartosci, ale na tym wyniku zadna wartosc nie wychodzi poza skale wykresow (troche zamieszlam) Czy moze Pan mi wyjasnic, ktory z tych wynikow jest nieprawidlowy i czy sluszna jest diagnoza "zespol antykardiolipinowy"? Moze to jeszcze cos innego?
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=6457


Temat: Wyniki krwi
Witam mam prośbe o opisanie mi wyników krwi Taty i co mogą oznaczac Leukocyty - 21,5 tys/ul. hemoglobina -13,6 g/dl MCH - 25,2 pg MCHC - 31,2 g/dl RDW - 19,4 % Koaguologia INR 1,20 Wskażnik protrombinowy 83,0 % czas protrombinowy 16,8 sek. czas trombinowy 17,2 sek. RATIO 0,9 APTT 32 sek. RATIO 1,0 Fibrynogen 640 mg/dl CRP- 172 mg/l prosze o sprecyzowanie tych wynikow badań w morfologi wypisałem tylko wartości podwyższone z góry dziekuje
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: co w ramach NFZ ??
...O (ASO); 29) hormon tyreotropowy (TSH); <-- a gdzie FT3 i FT4 30) antygen HBs-AgHBs; 31) VDRL. 3. Badania moczu: 1) ogólne badanie moczu z oceną mikroskopową osadu; 2) ilościowe oznaczanie białka; 3) ilościowe oznaczanie glukozy; 4) ilościowe oznaczanie wapnia; 5) ilościowe oznaczanie amylazy. 4. Badania kału: 1) badanie ogólne; 2) pasożyty; 3) krew utajona - metodą immunochemiczną. 5. Badania układu krzepnięcia: 1) wskaźnik protrombinowy (INR); 2) czas kaolinowo-kefalinowy (APTT); 3) fibrynogen. 6. Badania mikrobiologiczne: 1) posiew moczu z antybiogramem; 2) posiew wymazu z gardła; 3) ogólny posiew kału w kierunku pałeczek Salmonella; Shigella; 4) białko C-reaktywne (CRP). 7. Badanie elektrokardiograficzne (EKG) w spoczynku. 8. Badanie ultrasonograficzne (USG) jamy brzusznej. 9. Zdjęcia radiologiczne: 1) zdjęcie klatki piersiowej w...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=12091


Temat: Badania i pojęcia z nimi związane
...normy - zakażenia, alergie Poniżej normy - zakażenie HIV Monocyty Norma - 2-8proc. (0,02-0,08) Powyżej normy - zakażenia (gruźlica, mononukleoza), po usunięciu śledziony, szpiczak mnogi Badania krzepnięcia krwi Kiedy powinniśmy sobie je zrobić: przed zabiegiem chirurgicznym gdy zauważymy u siebie większą skłonność do krwawień gdy chorujemy przewlekle na wątrobę lub nerki Czas protrombinowy Norma - 12-18 sekund Wskaźnik protrombinowy Norma - 80-120 proc. Powyżej normy - zmniejszona krzepliwość, np. przy niedoborze witaminy K i uszkodzeniu wątroby APTT - czas kaolinowo-kefalinowy Norma - 37-46 sekund Powyżej normy - zmniejszona krzepliwość INR Norma 0,9-1,3 Powyżej normy - zmniejszona krzepliwość Fibrynogen Norma - 200-400 mg/dl Powyżej normy: stany zapalne, choroby zakaźne, choroby tkanki łącznej, tzw....
Źródło: pomocdlanikodema.pl/forum2/viewtopic.php?t=541


Temat: czy powinnam brać Acard
...nie ona była przyczyną. Pęcherz był cały, szyjka zamknięta, poród trzeba było wywołać i trwało to 1,5 doby. Badanie histopatologiczne łożyska wykazało ślady stany zapalnego. Zrobiłam posiewy w tym i na (Mycoplasma, Ureaplasma i Chlamydia) - ujemne. Ab antykardiolipinowe, koagulant tocznia i Ab anty glkikoproteinie - ujemne. Koagulogram : w szpitalu (przed i po porodzie) APTT (32,4s; 33,4) ostatnio 32,8 i 30,5 INR (w szpitalu 0,85; 0,86) ostatnio 1, wskaźnik protrombinowy 97%, fibrynogen (w szpitalu 4,1 przed porodem, 3,5 g/l po) teraz 3,58 aktywność białka C 129,5 % i wolne białko S - raz wyszło 52% (w XI), a powtórka w XII 92% Nie mam mutacji w genie czynnika V, robiłam jeszcze antytrombinę III - wyszła OK(106,9%) Dzisiaj zrobiłam test ciążowy i wyszedł pozytywny. Oczywiście jestem sztywna ze strachu. Naczytałam się o problemach z krzepliwością i stąd moje pytania: czy z...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=62737


Temat: Morfologia- wyniki a powstające siniaki
witam. czy może mi ktoś wytłumaczyć jaka może być przyczyna niskiego wyniku MCH MPV i co to oznacza. Zrobiłam te badania ponieważ od ponad roku wychodzą mi bez przyczyny małe siniaki na ręcach i nogach. kiedyś brałam żelazo ale mój organizm nie za dobrze ja przyswajał. obecnie od ponad 2 mc biore cerutin ale mimo to siniaki są. czy przyczynę można wywnioskować z wyników? mam 22 lata, wskaźnik protrombinowy h 98.10% INR L 1.02 Czas kaolinowo - kefalinowy 30.8s Morfologia z rozmazem WBC 4.50 10^9/I RBC 4.77 10^12/I HGB 7.8 mmol/L HCT 0.40 L/L PLT 333.00 10^9/I PCT 0.24 10^-21/I MCV 83.OO fL MCH 1.63 fmol[/b] MCHC 19.70 mmol/L RDW 13.70% MPV 7.20 fL LYM% 40.40% MON% 8.40% GRA % 51.20% PDW 14.50% GRA# 2.40 10^9/I MON# 0.30 10^9/I LYM# 1.80 10^9/I
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=5991


Temat: Czy to ciąże pozamaciczne czy biochemiczne? Co dalej?
...progesteron robiony z zaleceniem lekarza w 21dniu cyklu 23,3 ng/ml FT3 4,79 pmol/L (2,76-8 ) FT4 14,9 pmol/L (10,3-24,45) IgM różyczki ujemny IgG różyczki 10,1 IU/ml IgG toxoplazma 3,0 (00-88 ) IgM toxoplazma wynik ujemny Antykoagulant tocznia nieobecny Przeciwciała p/jadrowe <0,5- wynik ujemny Przeciwciała anty TG< 20 IU/ml ( 0-40) Przeciwciała anty TPO <10 (0-35) Układ krzepnięcia czas protrombinowy 13,0 sek (10,4-15,6) wskaźnik protrombinowy 86,1 % (80-120) czas kaolinowo-kefalinowy 37,2 sek (23-35,3) INR 1,1 ( 0,9-1,2) Przeciwciała p/plemnikowe w krwi (+)- Komentarz kliniczny najczęściej nie ma znaczenia klinicznego Przeciwciała antykardifosfoolipinowe IgG I IgM 3,2 ( 0-12 WYNIK UJEMNY ) wymaz w kierunku chlamydia trachomatis- antygen ujemny badanie nasienia rorszerzone w dolnej granicy normy, HIV ujemny, HBS ujemny, WR ujemny Moja analiza...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=62827


Temat: Zapalenie tkanki łącznej? Historia choroby i leczenia
...coś więcej. Pozostałe odchylenia są bez znaczenia. Obserwacjami krwawienia po wkłuciu się nie martw. Jest bardzo dużo czynników, które wpływają na takie subiektywne obserwacje i może być tak, że igła była nieco grubsza, wkłucie było wykonane w miejscu o minimalnie wyższym ciśnieniu lub żyła była położona bardziej powierzchownie. Dla świętego spokoju w trakcie następnych badań zleć badania krzepnięcia krwi: wystarczy wskaźnik protrombinowy (INR) i APTT oraz poziom płytek krwi i się uspokoisz na podstawie danych obiektywnych. Pozdrawiam, JG
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=802




 

Powered by WordPress dla [PrzystanekLegnica]. Design by Free WordPress Themes.